czwartek, 30 grudzień 2021 13:22

Jak kwas salicylowy jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków?

kwas salicylowy kwas salicylowy pixabay

Na rynku produktów kosmetycznych możemy znaleźć wszystko. W zwykłych drogeriach kupimy zarówno kosmetyki pielęgnacyjne do użytku domowego, jak i preparaty profesjonalne, które powinny być stosowane pod okiem kosmetyczki lub kosmetologa.

W wielu z nich składnikiem aktywnym jest kwas salicylowy, który jest szeroko wykorzystywany również w medycynie. W jaki sposób działa na skórę? Poniżej garść podpowiedzi i wskazówek dla osób zainteresowanych nowoczesnymi kosmetykami.

Kwas salicylowy

W naturze kwas salicylowy występuje w takich roślinach, jak na przykład wierzba, topola, rumianek czy malina. To właśnie z kory wierzby po raz pierwszy pozyskano kwas salicylowy, natomiast współcześnie powstaje on w laboratoriach chemicznych, gdzie jest syntetyzowany. Naukowcy wiedzą, jaki jest wzór chemiczny kwasu i w jaki sposób produkować go na skalę przemysłową. Jest on szeroko wykorzystywany między innymi w medycynie, do produkcji leków działających przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, a także antyseptycznie. To właśnie ten kwas jest głównym składnikiem aspiryny, czyli leku popularnego tak naprawdę na całym świecie.

Kwas salicylowy w kosmetykach
Kwas salicylowy jest również bardzo często wykorzystywany do produkcji różnorodnych kosmetyków pielęgnacyjnych, w tym głównie kremów. Stosowanie takich preparatów polecane jest między innymi dla osób, które mają problemy ze skórą tłustą, łojotokową. Kwas działa pozytywnie na zmniejszenie problemów z pojawianiem się stanów zapalnych, czyli pryszczy. To dlatego, że działa na zwężenie porów oraz zmniejszenie produkcji sebum, które z kurzem i brudem najczęściej zatyka pory. Prowadź do właśnie do pojawienia się stanów zapalnych w obrębie mieszków włosowych. Używanie kosmetyków z kwasem salicylowym normalizuje zatem skórę, sprawiając, że wykwity pojawiają się rzadziej. Takie produkty są polecane zarówno dla osób młodych, które zmagają się ze skórą trądzikową, jak również dla dorosłych z problemami trądziku. Tych ostatnich nie brakuje. Dermatolodzy w ostatnich latach coraz częściej diagnozują trądzik u osób dorosłych, co związane jest z między innymi ze stresem.

Kwas salicylowy w kosmetykach na przebarwienia

Chociaż kwas salicylowy głównie kojarzony jest z kosmetykami, które przeznaczone są dla skóry trądzikowej, tłustej, sporo kosmetyków z tym składnikiem znajdą również osoby zmagające się z przebarwieniami. W kosmetykach rozjaśniających, na przykład takich do stosowania punktowego, kwas salicylowy jest bardzo częstym składnikiem. Jeżeli są one do użytku domowego, jego stężenie najczęściej oscyluje wokół 1-2 procent. Jest na tyle wysokie, że skutecznie działa, złuszczając warstwę naskórka, a jednocześnie na tyle niskie, że można je bezpiecznie stosować bez konsultacji z kosmetyczką. Jednocześnie warto pamiętać o tym, że podczas stosowania tego typu preparatów, skórę należy dodatkowo zabezpieczać za pomocą filtrów. Niestety kwas salicylowy jest substancją fotoaktywną, dlatego kosmetyki z nim należy stosować tylko i wyłącznie wieczorem.

Kosmetyki do użytku domowego oraz profesjonalne z kwasem salicylowym

Czym różnią się od siebie kosmetyki do stosowania domowego oraz kosmetyki profesjonalne, w których zastosowano kwas salicylowy jako jeden z najważniejszych składników aktywnych? Tak naprawdę stężeniem kwasu. Jak wspomniano już wcześniej, w przypadku preparatu do domowego użytku, jest to najczęściej kwas o niskim stężeniu. Jego działanie jest zatem łagodne, ale jednocześnie nadal skutecznie. Dzięki temu krem lub serum działają, normalizując skórę, delikatnie złuszczając jej górną warstwę. W przypadku kosmetyków stosowanych w gabinetach stężenie jest często znacznie wyższe, można zatem osiągnąć dużo lepsze efekty. Nie należy jednak stosować takich profesjonalnych kosmetyków samodzielnie, bez konsultacji ze specjalistą. Skóra może ulec podrażnieniu. Może okazać się, że na wysokie stężenie kwasu reaguje ona wysypką, uczuleniem. Dlatego kosmetyki profesjonalne, w których stężenie kwasu salicylowego wynosi około 10% lub wyżej, zawsze należy stosować pod okiem kosmetologa.

 

  • Ślub Polaka z ukraińską partnerką: wskazówki i informacje

    Ślub Polaka z ukraińską partnerką: wskazówki i informacje

    Planowanie międzynarodowego ślubu wiąże się z koniecznością przygotowania wielu szczegółów, które mogą zaskoczyć przyszłych małżonków. Jeśli Twoim marzeniem jest ślub z ukraińską ukochaną, niniejszy poradnik czytaj dalej
  • Opieka koordynowana w przychodniach PO

    Opieka koordynowana w przychodniach PO

    W odpowiedzi na potrzeby pacjentów z przewlekłymi schorzeniami, coraz więcej przychodni podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) w województwie łódzkim oferuje tzw. opiekę koordynowaną. To innowacyjne rozwiązanie czytaj dalej
  • Dzień Ziemi na osiedlu Miłocin – festiwal ekologicznych atrakcji

    Dzień Ziemi na osiedlu Miłocin – festiwal ekologicznych atrakcji

    Odkrywanie ekologii przez zabawę W najbliższą sobotę, 13 kwietnia, osiedle Miłocin w Rzeszowie zamieni się w centrum edukacji ekologicznej. Na dziedzińcu Zespołu Szkół Agroprzedsiębiorczości przy czytaj dalej
  • Jak znaleźć usterkę w instalacji elektrycznej?

    Jak znaleźć usterkę w instalacji elektrycznej?

     Zwarcia elektryczne w mieszkaniu zdarzają się co jakiś czas - mogą to być wybite korki czy zwarcie w gniazdku w ścianie. Nie zawsze jednak od razu widać, czytaj dalej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4